Nawigacja

Jak wstrzymać udostępnianie lokalizacji w Find My iPhone: przewodnik krok po kroku

Udostępnianie lokalizacji rodzinie i znajomym może być wygodne, ale bywa też krępujące. Możesz po prostu chcieć mieć trochę prywatności bez konieczności tłumaczenia, gdzie jesteś w każdej chwili. Dlatego pojawia się pytanie:, jak „zamrozić” lokalizację w Find My iPhone? W tym przewodniku pokażemy 5 sposobów na wstrzymanie lokalizacji w Find My oraz przydatne narzędzie do zmiany lokalizacji GPS.

Zamroź lokalizację na iPhonie

Część 1: Dlaczego warto „zamrozić” lokalizację na iPhonie

Być może nie chcesz, aby ktoś widział Twoją lokalizację w Find My, albo chcesz zrobić przerwę od udostępniania miejsca pobytu czy po prostu zachować aktualną lokalizację w tajemnicy. Nadal istnieje kilka sposobów na wstrzymanie lokalizacji na iPhonie i uniemożliwienie innym śledzenia Twojej lokalizacji w czasie rzeczywistym.

Zanim wybierzesz metodę, ważne jest, abyś zrozumiał, co dokładnie chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz tylko „zamrozić” lokalizację w Find My, sprawdź proste rozwiązania z części 2. Jeśli natomiast chcesz pokazać inną lokalizację bez faktycznego przemieszczania się, możesz potrzebować narzędzia do zmiany GPS zmieniacz lokalizacji, o którym opowiemy w części 3.

Część 2: Jak „zamrozić” lokalizację w Find My iPhone

Jak wstrzymać lokalizację w Find My iPhone? Wypróbuj poniższe 5 metod.

Wyłącz funkcję „Udostępniaj moją lokalizację” w Find My

Jeśli kiedyś udostępniałeś komuś swoją lokalizację, ale teraz nie chcesz, aby nadal ją widział, najprostszym sposobem jest wyłączenie opcji „Udostępniaj moją lokalizację”. Pozostałe funkcje Find My nadal będą dostępne.

Krok 1

Otwórz aplikację Znajdź mój na iPhonie.

Krok 2

Stuknij w Ja zakładka na dole.

Krok 3

Wyłącz Udostępnij moją lokalizację funkcja.

Udostępnij moją lokalizację

Włącz tryb samolotowy

Tryb samolotowy odłącza iPhone’a od sieci komórkowych i może zatrzymać aktualizacje lokalizacji. Możesz włączyć tryb samolotowy, aby „zamrozić” lokalizację na iPhonie. Wystarczy przesunąć palcem w dół od prawego górnego rogu ekranu, aby otworzyć Centrum sterowania, a następnie stuknąć ikonę trybu samolotowego, aby go włączyć.

Włącz tryb samolotowy

Użyj innego urządzenia Apple jako swojej lokalizacji

Jeśli masz inne urządzenie Apple, takie jak iPad albo inny iPhone, zalogowane na to samo konto Apple ID, możesz użyć go jako źródła lokalizacji w Find My. Oznacza to, że możesz zostawić iPada w domu i ustawić go jako swoją lokalizację – osoby, którym udostępniasz lokalizację, zobaczą położenie iPada, a nie aktualne położenie Twojego iPhone’a.

Krok 1

Otwórz aplikację Find My na innym urządzeniu Apple.

Krok 2

Przejdź do Ja patka.

Krok 3

Uzyskiwać Użyj tego iPhone'a/iPada jako mojej lokalizacji.

Wyłącz iPhone’a lub przejdź w tryb offline

Wyłączenie iPhone’a lub pozostawienie go w trybie offline spowoduje „zamrożenie” lokalizacji na iPhonie. W większości przypadków osoby sprawdzające Twoją lokalizację zobaczą jedynie ostatnią znaną lokalizację sprzed przejścia urządzenia w tryb offline. Ta metoda sprawdza się na krótki czas, ale lokalizacja zaktualizuje się ponownie, gdy tylko iPhone zostanie włączony i połączy się z internetem.

Wyłącz Usługi lokalizacji

Wyłączenie Usług lokalizacji uniemożliwi innym śledzenie Twojej bieżącej lokalizacji. Ta metoda wpływa jednak na wszystkie aplikacje korzystające z danych lokalizacyjnych, w tym Mapy, Pogodę i inne usługi.

Krok 1

Na iPhonie przejdź do Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo.

Krok 2

Lokalizować Usługi lokalizacyjne i wyłącz przełącznik.

Wyłącz usługi lokalizacyjne

Część 3: Jak wstrzymać udostępnianie lokalizacji na iPhonie, aby nikt się nie zorientował

Czasem możesz nie chcieć całkowicie wyłączać usług lokalizacji ani rezygnować z używania Find My. Możesz chcieć zachować swoją lokalizację w tajemnicy, a jednocześnie normalnie korzystać z iPhone’a. Ten changer lokalizacji – imyPass iLocaGo może pomóc Ci „zamrozić” lokalizację na iPhonie i ustawić ją w dowolnym miejscu bez konieczności ruszania się. Możesz też zmieniać lokalizację GPS w aplikacjach społecznościowych, randkowych czy grach opartych na lokalizacji.

imyPass iLocaGo

Ponad 4 000 000 pobrań

Zamrażaj lokalizację na urządzeniach iPhone i Android.

Zmień swoją lokalizację GPS na dowolne miejsce na świecie.

Fałszuj lokalizację GPS w Facebooku, Snapchacie i innych aplikacjach.

Symuluj ruch i elastycznie dostosowuj prędkość.

Darmowe pobieranie Darmowe pobieranie

Jak „zamrozić” lokalizację na iPhonie:

Krok 1

Podłącz swoje urządzenie do komputera za pomocą kabla USB. Stuknij Zaufanie .

Podłącz iPhone'a do komputera
Krok 2

Uruchom oprogramowanie i wybierz opcję Zmień lokalizację z interfejsu.

Zmień lokalizację
Krok 3

Na ekranie pojawi się mapa. Możesz przeciągać, przybliżać i oddalać widok, aby znaleźć wybrane miejsce. Możesz też wpisać konkretną nazwę miejsca w pasku wyszukiwania, aby szybko je zlokalizować.

Zmień lokalizację
Krok 4

Kliknij Synchronizuj z urządzeniem , aby natychmiast zastosować nową lokalizację w swoim urządzeniu. Lokalizacja Twojego iPhone’a pozostanie zamrożona w wybranym miejscu.

Często zadawane pytania.

  • Czy zamrożenie mojej lokalizacji na iPhonie ma wpływ na inne aplikacje?

    Wyłączenie Usług lokalizacji lub odłączenie się od sieci może mieć wpływ na działanie aplikacji, które potrzebują Twojej lokalizacji, takich jak Mapy, Pogoda lub aplikacje nawigacyjne. Jeśli zatrzymasz jedynie udostępnianie swojej lokalizacji w aplikacji „Znajdź”, nie wpłynie to na większość aplikacji na Twoim iPhonie.

  • Czy ktoś się dowie, jeśli przestanę udostępniać swoją lokalizację na iPhonie?

    Żadne powiadomienie nie jest wysyłane, gdy przestajesz udostępniać komuś swoją lokalizację w Find My. Jednak ta osoba może zauważyć, że Twoja lokalizacja w Find My przestała się aktualizować.

  • Czy VPN zatrzymuje (zamraża) lokalizację mojego iPhone’a?

    Nie. VPN zmienia Twoje połączenie internetowe i adres IP, ale nie zmienia lokalizacji GPS Twojego iPhone’a. Aplikacje korzystające z danych lokalizacyjnych nadal będą używać rzeczywistej lokalizacji Twojego urządzenia.

  • Dlaczego Lokalizator (Find My) wciąż pokazuje moją starą lokalizację?

    Funkcja „Znajdź” wyświetla Twoją ostatnią znaną lokalizację, gdy iPhone jest w trybie offline, wyłączony lub nie może zaktualizować swojego położenia. Wyświetlana lokalizacja zostanie zaktualizowana, gdy urządzenie znów będzie dostępne.

Wniosek

Jak omówiliśmy powyżej, możesz wstrzymać lokalizację na iPhonie w ustawieniach Find My, przełączyć swoją lokalizację na inne urządzenie Apple lub zmienić lokalizację GPS za pomocą imyPass iPassGo. Wybierz opcję, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, i pamiętaj, aby ponownie włączyć odpowiednie ustawienia, gdy znów będziesz potrzebować funkcji opartych na lokalizacji.

Penny Warren
Penny Warren

Penny specjalizuje się w rozwiązywaniu problemów z GPS oraz optymalizacji systemu Windows. Wcześniej pracowała jako inżynier wsparcia technicznego, pomagając klientom skutecznie rozwiązywać problemy związane z lokalizacją i działaniem systemu. Dzięki doświadczeniu w obszarze wsparcia IT oferuje praktyczne rozwiązania, które naprawdę działają. W wolnym czasie lubi wędrówki i geocaching, testując technologie GPS w rzeczywistych warunkach.

Gorące rozwiązania

iLocaGo

iLocaGo

Zmień lokalizację swojego telefonu jednym kliknięciem

Darmowe pobieranie Darmowe pobieranie iLocaGo