Nawigacja

Jak odblokować iPhone’a z komunikatem „Security Lockout” bez kodu dostępu

Co oznacza „Security Lockout” na iPhonieJak długo iPhone pozostanie zablokowany? Czy da się to naprawić bez komputera? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania, ten kompletny poradnik rozwiązywania problemów wyjaśni wszystko, co musisz wiedzieć o funkcji Security Lockout na iPhonie i o tym, jak sobie z nią poradzić.

Blokada bezpieczeństwa iPhone'a

Część 1: Co oznacza Security Lockout na iPhonie

Komunikat "Security Lockout" może pojawić się, gdy kilka razy z rzędu wpiszesz błędny kod. Ta funkcja uniemożliwia kolejne próby odblokowania, aby chronić Twoje dane osobiste, jeśli iPhone zostanie zgubiony lub skradziony. iPhone wciąż może odbierać połączenia i powiadomienia, ale nie możesz otwierać żadnych aplikacji ani korzystać z funkcji urządzenia. Starsze wersje iOS wyświetlają "iPhone jest wyłączony" ("iPhone is Disabled"), natomiast iOS 15.2 i nowsze pokazują "Security Lockout" lub „iPhone Unavailable”."

Blokada bezpieczeństwa

Część 2: Jak długo trwa blokada Security Lockout na iPhonie

Czas trwania blokady nie jest stały – wydłuża się stopniowo wraz z każdą błędną próbą wpisania kodu. Po zbyt wielu nieudanych próbach iPhone zamiast licznika czasu pokaże komunikat "Security Lockout". Aby odzyskać dostęp, będziesz musiał zresetować i wymazać urządzenie. Oto jak zazwyczaj wygląda czas blokady:

Nieudane próby wpisania kodu Czas blokady
6 błędnych prób 1 minuta
7 błędnych prób 5 minut
8 błędnych prób 15 minut
9 błędnych prób 1 godzina
10 lub więcej błędnych prób Stała blokada

Część 3: Jak naprawić problem Security Lockout na iPhonie

Zanim wypróbujesz którąkolwiek metodę, pamiętaj, że wszystkie rozwiązania wymagają wymazania iPhone’a. Wszystkie aktualne dane i ustawienia na iPhonie zostaną usunięte. Jeśli masz wcześniejszą kopię zapasową, możesz odtworzyć iPhone’a za pomocą iTunes lub iCloud.

Użyj funkcji „Zapomniałeś kodu?” (iOS 15.2+)

Jeśli Twój iPhone działa na iOS 15.2 lub nowszym, Apple udostępnia wbudowaną opcję resetu urządzenia bezpośrednio z ekranu blokady.

W systemie iOS 17 i nowszych

Krok 1

Na ekranie Security Lockout stuknij Jeśli wersja systemu Twojego iPada to iPadOS 17 lub nowsza, możesz użyć wbudowanej funkcji opcja.

Zapomniałem hasła
Krok 2

Jeśli kod dostępu został zmieniony w ciągu ostatnich 72 godzin, wybierz Wprowadź poprzedni kod dostępu aby odblokować urządzenie bez utraty danych.

Krok 3

W przeciwnym razie stuknij Rozpocznij resetowanie iPhone'a.

Krok 4

Wpisz hasło do swojego konta Apple ID, a następnie stuknij Wymaż iPhone'a aby usunąć kod dostępu.

W iOS 15.2 do iOS 16

Krok 1

Uzyskiwać Wymaż iPhone'a w prawym dolnym rogu.

Krok 2

Uzyskiwać Wymaż iPhone'a jeszcze raz, aby potwierdzić.

Krok 3

Wpisz hasło do swojego konta Apple i poczekaj, aż proces wymazywania się zakończy.

Użyj profesjonalnego narzędzia do odblokowania iPhone’a

Jeśli zapomniałeś hasła do Apple ID, nie możesz skorzystać z tej wbudowanej funkcji, aby naprawić iPhone’a z komunikatem Security Lockout. W takim przypadku to profesjonalne oprogramowanie do odblokowywania iPhone’a będzie najlepszym wyborem, aby usunąć blokadę ekranu. imyPass iPassGo obsługuje łatwe usuwanie 4-cyfrowego kodu, 6‑cyfrowego kodu, Face ID lub Touch ID. Niezależnie od tego, czy iPhone jest wyłączony, czy utknął na ekranie Security Lockout, możesz łatwo odblokować go za pomocą iPassGo.

imyPass iPassGo

Ponad 4 000 000 pobrań

Pozbądź się komunikatu Security Lockout na iPhonie bez Apple ID.

Łatwo odblokuj wyłączone, zablokowane lub nieodpowiadające iPhone’y.

Usuń Apple ID, omiń Czas przed ekranem oraz MDM.

Obsługa najnowszych wersji systemów iOS i iPadOS.

Darmowe pobieranie Darmowe pobieranie

Jak odblokować iPhone’a z komunikatem Security Lockout:

Krok 1

Uruchom imPass iPassGo na swoim komputerze, a następnie wybierz Odblokuj ekran iOS tryb z interfejsu. Podłącz urządzenie do komputera za pomocą kabla USB.

Wybierz tryb czyszczenia kodu dostępu
Krok 2

Potwierdź informacje o swoim urządzeniu i kliknij Zacząć teraz aby rozpocząć pobieranie pakietu oprogramowania układowego.

Pobierz pakiet oprogramowania układowego
Krok 3

Kliknij Rozpocznij usuwanie przycisk, aby rozpocząć reset. Po zakończeniu proces blokady ekranu zostanie usunięty z urządzenia.

Odblokuj hasło iPhone'a

Przywróć iPhone’a w trybie odzyskiwania

Inną oficjalną metodą jest użycie iTunes do odtworzenia iPhone’a. Wymaga to komputera Mac lub PC z systemem Windows z zainstalowaną najnowszą wersją iTunes/Finder.

Krok 1

Podłącz iPhone’a do komputera za pomocą kabla USB. Pozostaw urządzenie podłączone na czas trwania procesu odzyskiwania.

Krok 2

Musisz wprowadzić urządzenie w tryb odzyskiwania (Recovery Mode).

Na iPhonie 8 lub nowszym:

Szybko naciśnij i zwolnij Zwiększ głośność przycisk, a następnie szybko naciśnij i zwolnij Ściszanie przycisk. Następnie naciśnij i przytrzymaj Strona przycisk, aż pojawi się ekran trybu odzyskiwania.

Na iPhonie 7/7 Plus:

Naciśnij i przytrzymaj Ściszanie oraz Strona przyciski jednocześnie, aż pojawi się ekran trybu odzyskiwania.

Na iPhonie 6s lub starszym:

Naciśnij i przytrzymaj Dom oraz boczny (górny) przyciski, aż pojawi się ekran trybu odzyskiwania.

Krok 3

Gdy iTunes lub Finder wykryje Twoje urządzenie w trybie odzyskiwania, wybierz opcję Przywrócić i postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie, aby dokończyć reset.

Przywróć iPhone'a

Wymaż iPhone’a przez Znajdź mój

Jeśli funkcja „Znajdź mój” (Find My) była włączona przed pojawieniem się komunikatu Security Lockout na iPhonie, możesz zdalnie wymazać iPhone’a przez iCloud.

Krok 1

Odwiedź icloud.com/find w dowolnej przeglądarce.

Krok 2

Zaloguj się przy użyciu Apple ID powiązanego z zablokowanym iPhonem.

Krok 3

Wybierz swojego zablokowanego iPhone’a, a następnie wybierz Wymaż to urządzenie.

Wymaż iPhone'a

Często zadawane pytania.

  • Ile nieudanych prób potrzeba, zanim iPhone zostanie zablokowany?

    Po 9 nieudanych próbach wpisania kodu iPhone zostanie zablokowany na 1 godzinę, zanim ponownie będzie można spróbować. Jeśli nadal będziesz wpisywać błędny kod, urządzenie może przejść w tryb Security Lockout lub iPhone Unavailable.

  • Jak odblokować iPhone’a z komunikatem Security Lockout bez utraty danych?

    W większości przypadków nie da się odblokować iPhone’a zablokowanego komunikatem Security Lockout bez wymazania danych. Apple wymaga zresetowania urządzenia, aby usunąć kod dostępu. Jeśli masz kopię zapasową, możesz przywrócić dane po resecie.

  • Dlaczego na moim iPhonie nie ma opcji wymazania?

    Jeśli na Twoim iPhonie pojawia się komunikat "Security Lockout" lub "iPhone Unavailable", ale nie ma opcji wymazania, zwykle dzieje się to z kilku powodów: Twój iPhone działa na wersji systemu iOS starszej niż iOS 15.2, urządzenie nie ma połączenia z internetem lub funkcja Znajdź mój iPhone jest wyłączona.

Wniosek

Zostanie zablokowanym z komunikatem Blokada bezpieczeństwa iPhone'a może być stresujące, ale zablokowanego iPhone’a można naprawić za pomocą powyższych metod. Możesz najpierw wypróbować oficjalne metody Apple lub skorzystać z narzędzia odblokowującego innego producenta, jeśli tamte opcje nie są dostępne. Po odblokowaniu iPhone’a warto przechowywać kod blokady w bezpiecznym miejscu. Pomoże Ci to uniknąć ponownego wystąpienia problemu Security Lockout w przyszłości.

Samuel Spenser
Samuel Spenser

Samuel specjalizuje się w bezpieczeństwie haseł i prywatności cyfrowej. Kiedyś pracował jako konsultant ds. cyberbezpieczeństwa dla małych firm, pomagając im chronić zasoby cyfrowe. Dzięki certyfikatom z zakresu cyberbezpieczeństwa i etycznego hackingu potrafi przekładać złożone zagadnienia bezpieczeństwa na łatwe do zrozumienia porady. Lubi też dzielić się wskazówkami dotyczącymi haseł, aby pomagać użytkownikom pewniej chronić własne konta.

Gorące rozwiązania

iPassGo

iPassGo

Wyczyść różne hasła do iPhone'a

Darmowe pobieranie Darmowe pobieranie iPassGo